Szülésfelkészítők

Találd meg a neked legmegfelelőbb szülésre felkészítő tanfolyamot! Ez a blog segít a választásban.

Emeld ki a szmogból!

Friss topikok

Linkblog

2008.09.19. 18:35 kbetti

Kismamajóga: testi-lelki felkészülés a szülésre (II.kerület)

               A módszer kidolgozója Francoise Barbira Freedman, a Cambridge-i Egyetem orvos-antropológusa, több évtizedes gyakorlattal rendelkező jógaoktató és négygyermekes anya. A módszer lényege a várandósság időszakának minél jobb kihasználása a babára való ráhangolódás és a kismama testi-lelki felkészülése szempontjából. A felkészülés részben a szülés eseményére történik, részben a születés utáni időszak fejlődésének megalapozását célozza...

 
 

A várandóság időszakának foglalkozásai egyaránt tartalmaznak klasszikus jógaelemeket (ászanák, speciális légzések, szankalpás relaxáció, meditáció, testérzet figyelés), Freedman asszony Amazonas vidéki antropológiai kutatásai során, a természeti népek asszonyainál megfigyelt, és tőlük átvett mozgáselemeket, illetve a gátvédelem egyik alapelemeként ismert gátizomtornát. Bővebben az intimtornáról

Az ászanák (testhelyzetek) mindegyike a várandósság időszakában folyamatosan változó női szervezet szükségleteihez van igazítva. Így a várandós-jógában az ászanák nem kitartott testhelyzeteket, hanem folytonos, könnyed mozgásban végzett gyakorlatokat jelentenek. Ezek főként a hátizmok erősítését, a gerinc rugalmasságának megtartását, a nyugalmi légzéskapacitás növelését, a csípőízületek rugalmasítását célozzák. Ugyanakkor nagyon fontos szerepük van ezeknek a mozgásoknak a kismama fizikai kondíciójának és ezáltal jó közérzetének elérésében, megőrzésében.

A speciális légzések szerepe is sokoldalú, a helyes erőltetés-mentes légzés elsajátításától, az izmok egyidejű lazításán át, a hangokkal összekapcsolt légzések általi pszichikai lazításig terjednek.

A szankalpás relaxáció (szankalpa = pozitív kijelentő mondat, megerősítés, autoszuggeszió) egy vezetett, imaginatív technika, mely szintén a testi-lelki ellazulást, feltöltődést, a pozitív képekben való gondolkodást, ráhangolódást segíti. Gyakorlati tapasztalat, hogy azok a kismamák is tudnak ilyenkor pihentetően ellazulni, akik a várandósság bizonyos időszakában otthon már nem tudnak rendesen aludni.

A meditáció
, melyhez vezető egyik módszer a testérzet figyelés, az események elfogadását, az azzal való együttműködést, a kismama saját testének megismerését és jelzéseinek magabiztos felismerését segíti.

A várandósság 30. hetétől kezdve külön szülőpozíciós foglalkozásokat is tartunk, melyre a papát, vagy a szülésnél jelen lévő más segítőt is szívesen látunk. Konkrét testhelyzeteket, légzéseket tanulunk, melyek nagy segítséget jelenthetnek a vajúdás és szülés alatt. Ezeken több alkalommal is hasznos részt venni, hogy jobban berögződjenek a tanult technikák.

Minden kismamát várunk szeretettel, várandóságának 14. hetétől kezdve!
 
 
ASRAM Jóga és Meditációs Központ
1024 Budapest, Ady Endre u. 1. I. em.    Tel: 0620-552-6564    e-mail: info@jogakozpont.hu
 
 
Részletes információkat a kismamajógáról ITT  olvashattok.
 

Szólj hozzá!

Címkék: jóga kismamajóga


A bejegyzés trackback címe:

https://szulesfelkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr5671823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása