Szülésfelkészítők

Találd meg a neked legmegfelelőbb szülésre felkészítő tanfolyamot! Ez a blog segít a választásban.

Emeld ki a szmogból!

Friss topikok

Linkblog

2008.08.26. 20:10 kbetti

A jó szülésfelkészítő 4 ismertetőjegye

  • Vajon elegendő megtudnod, hogy hogyan kell feküdni a szülésnél?
  • Mikor kötik be az oxytocint?
  • Mikor vegyél levegőt és mikor ne?
  • Mikor fognak a hüvelyedbe vágni?
  • Mikor masszírozzák ki a méhlepényt?
  • Vagy érdemes mélyebben beleásni magad a témába?
  •  

Ha várandós vagy, akkor mindenképp!

A legfontosabb azon információk megismerése, amelyekből világossá válik: mi történik valójában veled -a testeddel, a lelkeddel- szüléskor. Ez segít hozzá, hogy könnyű és komplikáció mentes legyen kisbabád megérkezése.


Lássuk, mit nyújtson egy szülésfelkészítő:


1. Mindenek előtt információkat a várandósságról, szülésről és a gyermekágyas időszakról. Ezáltal a nők (és a partnerük is) pontos ismeretekhez jutnak a valós testi és lelki folyamatokról.


2. Nagyon fontosak a légzőgyakorlatok, amelyekkel a vajúdás fájdalmai enyhíthetők és a baba kitolása megkönnyíthető. Megismerjük a légzés, a hangok és a különféle testhelyzetek összekapcsolásának hatását a szülésre, de a relaxálás, az „energiabeosztás” megtanulása szintén kulcsfontosságú.


3. Speciális mozgásokkal segít a megváltozott testérzékelés tudatosításában. Várandósság alatt ezekkel elkerülhetővé válnak, ill. csökkenthetők a gerinc és medence környéki panaszok, az „elnehezült” lábak. De, ide tartozik a vajúdásnál, kitolásnál alkalmazható kímélő testhelyzetek megismerése, kipróbálása. A nyitottá válás érzésének megtapasztalása, így a baba munkájának megkönnyítése.


4. Az aggályok feldolgozása, megoldása. A csoportos felkészítők nagy előnye, hogy lehetőség van más várandósokkal való tapasztalatcserére. Hiszen a bizonytalanságokat, félelmeket könnyebb más hasonló helyzetben levő, azonos érdekeltségű emberekkel megbeszélni.

"Valóban készek vagyunk elhinni, hogy a gyermekszülés a civilizált nők számára ugyanolyan veszélytelen és nagyfokú kimerültségtől mentes lehet és kell is lennie, mint a civilizálatlanok számára."
/Thomas Huxley/

 

Forrás: Berényi Grilla, gyógytornász, szülésfelkészítő, dúla, manuálterapeuta 

www.grilla.hu

Szólj hozzá!

Címkék: szülésfelkészítő tanfolyam


A bejegyzés trackback címe:

https://szulesfelkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr68634437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása