Szülésfelkészítők

Találd meg a neked legmegfelelőbb szülésre felkészítő tanfolyamot! Ez a blog segít a választásban.

Emeld ki a szmogból!

Friss topikok

Linkblog

2008.08.18. 23:06 kbetti

Új-Zélandon szülni

"Évtizedekkel ezelőtt az új-zélandi kórházakban is ugyanúgy szültek az anyák, ahogy most általában nálunk. Nagyjából akkor történt Új-Zélandon fordulat, amikor nálunk is rendszerváltás volt. Amikor kimentem, nem értettem, hogy ha engedélyezett az otthonszülés, és születésházak működnek, akkor miért szül a nők többsége mégis kórházban. Amikor megláttam a kórházakat, megértettem..."

 
"Nem hiszem, hogy itt kevésbé szakadós anyagból
 
készülnek az anyák..."
 
- Szeretem a hazámat, de itt, Új-Zélandon teljesen más. A nyugodtság, higgadtság, és az állandó mosoly, amivel úton-útfelen találkozom.... A környező vidékről, és a különféle extrém sportolási lehetőségekről nem is beszélve (merthogy ez a másik nagy szerelmem).
Mióta itt vagyok, ténylegesen úgy érzem, hogy hazaértem. - meséli egy kedves barátnőm, Sík Márti, aki Új-Zélandon egy születésközpontban dolgozik.
 
- Otthon egészségfejlesztő terapeuta szakon végeztem a Natura Holisztikum Szabadegyetemen, és lassan 6 éve, hogy masszázsterápiával foglalkozom. Masszírozok minden héten, mostanában többnyire kismamákat. Érdekel a kineziológia, a reiki, az akupresszúra, a fitoterápia, az angyalterápia, meg minden, ami ezekkel a dolgokkal kapcsolatos. Magyarországon 2006-ban végeztem szülésznőként, vagyis másfél éve, de a szakmában nem dolgoztam, mert otthon a 3 év éppen elég volt ahhoz, hogy kicsit elkedvetlenítsen. A szakdolgozatomat a gátmetszés megelőzéséről írtam (holisztikus szemlélettel.) Mert hittem, hogy lehet ezt másként is... Itt, mióta kint vagyok, nem láttam egyetlen gátmetszést sem, és mindösszesen 2-3 esetben volt olyan fokú a gátsérülés, hogy a szülésznőnek párat kellett ölteni. Pedig nem hiszem, hogy itt kevésbé szakadós anyagból készülnek az anyák...
 
- Ott mindig is ilyenek voltak a körülmények?
 
 - Évtizedekkel ezelőtt az új-zélandi kórházakban is ugyanúgy szültek az anyák, ahogy most általában nálunk - meséli. - Nagyjából akkor történt Új-Zélandon fordulat, amikor nálunk is rendszerváltás volt. Amikor kimentem, nem értettem, hogy ha engedélyezett az otthonszülés, és születésházak működnek, akkor miért szül a nők többsége mégis kórházban. Amikor megláttam a kórházakat, megértettem: az ottani szülőszobák inkább egy szállodához hasonlítanak. A Palmerston North-ban lévő kórházban 9 szülőszoba van, teljesen külön. Mindhez tartozik egy fürdőszoba: káddal, tusolóval, meg wc-vel. A szoba meg akkora, hogy az egész pereputty befér, tehát itt nincs korlátozva a szülésen bentlévők száma.
 
-         Hogy működik a várandósgondozás?
 
- Amikor valaki várandós lesz, az egyből a szülésznők gondozásába kerül, legalábbis azok, akik szülésznőt választanak. Kap egy nagy méretű "maternity notes" című várandós könyvet, amelybe bejegyzik a különböző vizitek, vizsgálatok eredményeit. Ezen kívül egy vaskos mappát, amelyben a legkülönfélébb, a várandósság és a szülés kapcsán felmerülő igényekre találnak reklám és egyéb hasznosabb tájékoztatókat. Ezeket az anyagokat a TB fizetők megkapják az államtól ingyen. A mamáknak a gondozás során szüléssel, szoptatással, várandósgondozással kapcsolatos DVD-ket is adnak, hogy ezek segítségével is jobban felkészülhessenek. Itt, Új-Zélandon független bábapraxisok működnek, aki fizeti a TB-t, az külön fizetség nélkül igénybe veheti őket. Persze vannak ügyeletbe beosztott szülésznők, de a független szülésznőknek is szabad bejárásuk van a kórházba.
 
- Hogyan zajlik egy szülés?
 
 - A családtagokon és a vajúdó anyán kívül egy szülésznő tartózkodik a szobában. Persze akkor, ha minden szépen, nyugisan zajlik. Tanulókórház ez is, de itt egy szülésznő mellé egy tanuló van beosztva, és ugyanolyan beosztásban van, mint a szülésznő. (Független bábáknál persze ez más, ott 24 órás készenlétben vannak a tanulók is). Szülészorvosok konkrétan nincsenek (nőgyógyászoknak hívják őket), illetve szülésnél nem vesz részt pluszban orvos, amennyiben nem indokolt. Persze ügyeletben vannak orvosok, akik bármilyen gond esetében egy gombnyomásra összeszaladnak a szülőszobára, mert minden egyes szülőszobán van egy "vészcsengő". A szülésznő kompetenciájába itt sem tartoznak bele a fogóval, illetve vákuummal befejezendő szülések. Azt itt is orvos csinálja. Ugyanez vonatkozik a császármetszésre is, azonban itt sokkal kevesebb esetben végződnek a szülések császármetszéssel. Kb. 4-5 %-os volt az arány az utolsó évben (ezen adatok arra a 4 szülésznőre vonatkoznak, akik együtt összesen 346 szülést kísértek az elmúlt évben). A kórházban szülésnél általában egy szülésznő van jelen, az otthonszülésnél, a legtöbb esetben ketten, arra az esetre, ha valami komplikáció adódna.
 
  A szülésnél bárki jelen lehet, nem tapasztalok félelmet, aggódást. A bábák magabiztosak, kompetensek, ritkán végeznek belső vizsgálatot (azt is úgy, hogy nagyon bensőséges és intim hangulatot teremtenek, a nők minden esetben le vannak takarva egy lepedővel, vagy kendővel). A bába "vakon" vizsgál, közben folyamatosan a mama szemébe néz és meséli, hogy mit csinál, mit érez. Kicsit más így a légkör. Nincs erős fény és sok-sok idegen. A nők közelében azok vannak, akiket ismernek, és akikkel biztonságban érzik magukat.
 
És annyira az anya igényeihez igazodnak, hogy olyat is láttam, amikor nem fektettek a hátára a nőt, magáért a vizsgálatért, mert nem akart. Ilyen esetben állva, vagy négykézláb helyzetben lévő nőnél is elvégzik a vizsgálatot. A baba szívhangját nézik időnként, nincs türelmetlenség, nem mondják meg a mamának, hogy mikor mit csináljon. A kismama olyan pozícióban szül, amilyenben akar, szinte egy háton fekvésben történő szülést sem láttam. A többség guggolt, térdelt, vagy éppen állt, esetleg az oldalán feküdt. 
 
- A bába csak a szülésnél találkozik a kismamával?
 
- Nem, ő az, aki a várandósság első percétől kapcsolatban van a mamával. Vele van az otthonában is, amíg vajúdik (vagy szül), és együtt vannak a kórházban is. Ketten, párban kísérik a vajúdást és a szülést. Az utógondozást is ők végzik, szülés után 6 hétig, ami minimum 11 vizitet tartalmaz, amikoris a szülésznők házhoz mennek, és ott mérik le a baba súlyát, illetve adnak szoptatási, táplálkozási és minden egyéb tanácsot a kismamáknak.
Tulajdonképpen ott a bába egyesíti, a magyar viszonyokat nézve, a védőnőt, a szülésznőt az újszülöttes nővért, az adminisztrátort és részben a szülészorvost is, ugyanis azon ritka esetekben, ha nagyobb gátrepedés történik, azt ők öltik össze, és bizonyos gyógyszerek felírására is van jogosultságuk a terhesség ideje alatt, és az azt követő 6 hétben.
 
- Mi történik szülés után?
 
A nő szülés után pár órával hazamehet, ha úgy érzi. Tehát náluk nem is igazán van gyerekágy, csak abban az esetben, ha valami komplikáció volt az anyával vagy a babával a szülés alatt. Én lepődtem meg a legjobban, amikor egy maori nő, miután életet adott első gyermekének, és mellre helyezés után megnéztük a babát, megkérdezte, hogy mikor mehet haza, mert neki kosárlabda meccse lesz este, és azt nem akarja kihagyni.
 
Babaellátás... azt is a szülésznő csinálja, mindössze egy K-vitamin injekcióval kellemetlenkedik, a babát nem fürdeti meg, csak egy gyors átnézés után bebugyolálja, és odaadja az anyának. És nyákszívás sincs, mégsem fulladt meg egy kisbaba sem, egy mozdulattal végigtörlik az arcát a picinek, és ennyi....
 
Nekem nagyon tetszik például az is, hogy nem kell egyből nevet adni a kisbabának, így lehetőség van arra, hogy a család kicsit jobban megismerje  a kis jövevényt, és hozzá illő nevet válasszon ki. Az anyakönyvet, vagyis a hivatalos lejelentést és regisztrációt pedig minden család maga végzi, egy formanyomtatvány kitöltésével és elküldésével a regisztrációs központba.
 
 
Én is ezt szeretném csinálni, és így, ahogy az itteniek. De ehhez meg nagyon sokat kell tanulnom, főleg nyugodtságot, és magabiztosságot, mivel ez a rendszer és szemlélet nagyon új nekem.
Remélem, egyszer eljön az ilyen korszak otthon is. Vagy legalább valami hasonló.
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: új zéland független bába


A bejegyzés trackback címe:

https://szulesfelkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr96622211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása