Szülésfelkészítők

Találd meg a neked legmegfelelőbb szülésre felkészítő tanfolyamot! Ez a blog segít a választásban.

Emeld ki a szmogból!

Friss topikok

Linkblog

2008.08.12. 00:25 kbetti

A rutinszerű gátmetszés káros!

        

           Néhány hete olvastam egy szülész-nőgyógyász orvos írását arról, mennyire fontosnak tartja a gátmetszést első, második, sőt: a harmadik szülésnél is, mivel úgy gondolja, hogy ennek elmulasztása súlyos következményekkel járhat a későbbiekben.

Mivel a szakirodalom, a különböző statisztikák, kutatási eredmények, ajánlások egyáltalán nem ezt támasztják alá, hanem azt, hogy a rutinszerű gátmetszés káros, egy rövid írással reagáltam rá:


A rutinszerű gátmetszés káros

Annak ellenére, hogy számos külföldi és hazai tudományos kutatás és statisztika bebizonyította, hogy a gátmetszés rutinszerű alkalmazása káros, a magyar szülész-nőgyógyászok többsége még mindig ragaszkodik ehhez a legtöbbször felesleges beavatkozáshoz.

 A napjainkban szült magyar nők 80 százaléka szerzett súlyosabb sérülést a
gátmetszés alkalmazásával, mint amire háborítatlan körülmények között
gátmetszés nélkül esélye lett volna.

 

2005-ben megjelent egy szakirodalmi áttekintés a JAMA-ban (Journal of the American Medical Association, a világ egyik legolvasottabb orvosi szaklapja), amely arra a következtetésre jutott, hogy a rutinszerűen alkalmazott gátmetszésnek tulajdonított egyetlen előnyre sincs bizonyíték.

  • A szexuális funkciókra vonatkozóan megállapítják, hogy nem hoz jobb eredményt a rutinszerűen alkalmazott gátmetszés, sőt, a közösülés közbeni fájdalom gyakoribb a gátmetszésen átesett nők körében.
  • Egy friss amerikai tanulmány pedig a gátmetszésnek a következő szülés során fellépő komplikációkban játszott szerepét bizonyította.
  • Azt sem igazolta egyetlen kutatás sem, hogy a gátmetszés bármiféle pozitív hatással volna a medencefenék izmainak állapotára, vagyis gátmetszéssel nem lehet megakadályozni az esetlegesen előforduló inkontinenciát.

Angliában a normális szülések esetében a gátmetszés aránya 9 százalék, az összes hüvelyi szülésnél pedig 14 százalék.

Hasonló hazai adatokról és eredményekről számolt be májusban itt, Békéscsabán egy szakmai előadáson dr. Bálint Sándor, a budapesti Szent Imre Kórház szülész-nőgyógyász főorvosa. Náluk több mint 10 éve bármilyen szabadon választott pozícióban szülhetnek a kismamák, így a nagyrészt függőleges pozíciónak és a gondos gátvédelemnek köszönhetően súlyos gátsérülés nem történt. (Függőleges helyzetben történő szülésnél a baba súlya nem a gátra nehezedik, hanem egyenletesen eloszlik, fokozatosan nyújtva a gát rugalmas szöveteit.) A választás szabadságát a kismamák értékelik leginkább, ugyanis néhány éve többszörösére nőtt az igény a Szent Imre Kórház szülészete iránt.

A lehetőségek nálunk is adottak, ugyanis a Békés megyei kismamák és anyukák tavasszal adományoztak egy-egy szülőszéket a békéscsabai és a gyulai kórházaknak, jelezve, itt is van igény a hagyományoson kívül egyéb megoldásokra is.

Nekünk, nőknek is újra fel kellene fedeznünk a saját testünk erejét. De ez önmagában még kevés, mert a szülést támogató segítőknek is újra hinniük kellene abban, hogy a női test alkalmas a szülésre, hogy a hüvely nemcsak szexre, hanem szülésre is teremtetett.

A legújabb tudományos kutatások is ezt bizonyítják, így joggal várhatjuk el az orvosoktól, hogy az ezeken az eredményeken alapuló szakmai szabályokat betartsák.

 

A legrészletesebb tanulmányt Noll Andrea Nandu írta magyarul a gátmetszésről

Ajtóstól az Élet kapuján át - Gondolatok a gátmetszésről címmel (rákattintva el tudjátok olvasni).

Minden nőnek és szülés előtt álló kismamának nagyon ajánlom!

 

Szólj hozzá!

Címkék: szülés gátvédelem gátmetszés inkontinencia függőleges pozíció


A bejegyzés trackback címe:

https://szulesfelkeszitok.blog.hu/api/trackback/id/tr45611610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása